2020

Fog-Blog

Vége az amalgámtöméseknek, ki kell cseréltetned?

Az Európai Parlament a jövő nyártól korlátozza az unióban a fogászati amalgám használatát. A 2018-tól érvényes tiltás a 15 év alatti gyerekekre, a várandós nőkre és a szoptatós anyákra vonatkozik. 2030-ra pedig végleg tiltott lesz az amalgám a fogorvosi praxisokban. A döntés hátterében az áll, hogy az amalgámtömések miatt évente több tonna erősen mérgező nehézfém kerül a környezetbe az unió területén – írta a vg.hu. amalgám tömés csere Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke azt mondta: az amalgámot 130 éve használják tömések készítésére a fogászatban, tehát többgenerációnyi tapasztalatunk van vele. Ennek ellenére több amalgámháború volt már az elmúlt évtizedekben. A Nemzetközi Fogorvosszervezet (FDI) azonban mindig kiállt az amalgám mellett, hiszen rengeteg megnyugtató kutatást végeztek el ezzel kapcsolatban. A szakma nem véletlenül védi ezt az anyagot. Nagyon stabil és tartós tömés készíthető belőle, és olcsóbb is, mint a mai anyagok. Az amalgámtömésekből kijutó higany nem haladja meg a napi táplálkozással egyébként is a szervezetbe kerülő mennyiség felét. Ez is a fogtöméskor vagy a tömés cseréje idején jellemző, de eleve nem is tartalmaz annyi higanyt a tömőanyag, ami mérgezhet vagy veszélyes lehet – mondta Hermann Péter. Magyarországon az amalgámtömés az elmúlt évtizedekben fokozatosan háttérbe szorult a fogászatban. Az összes új tömés kevesebb, mint tíz százaléka lehet amalgám, de vannak olyan rendelők, ahol már 10–15 éve nem is használták. Az emberek közül sokan maguk kérték, hogy cseréljék ki az amalgámtöméseiket és inkább a kompozit tömőanyagokat választják, igaz, a többség nem a félelem miatt, hanem mert az fogszínű és esztétikusabbnak tartják. Hermann Péter szerint az, hogy az amalgám használatát megtiltja az unió, nem rendíti meg a fogorvosi rendelőket. (mok.hu)

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!