2020

Fog-Blog

Miért fontos a gyermekfogászat, hiszen úgyis elhullatjuk a tejfogainkat?

Szülőként szeretnénk gyermekeink testi, lelki fejlődéséhez a legtöbbet, legjobbat megadni, egészséges, boldog életet biztosítanánk számukra a lehetőségeinkhez mérten. A testi és lelki egészséghez hozzátartozik a picik fogainak egészsége és annak megőrzése hosszútávon. Sajnos már a tejfogakban is kialakulnak olyan elváltozások, melyek kezelést igényelnek, fájdalmat okozhatnak. Egy fogfájással eltöltött éjszaka, egy evéskor  jelentkező fájdalom, egy szuvas fog előbb, vagy utóbb elkerülhetetlenné teszi a fogorvos felkeresését, a fogászati beavatkozást. Fontos lenne, hogy ne ez legyen az első fogorvosi kezelés a gyermek életében, ne ilyenkor lássa először a rendelőt, a fogorvost, az asszisztensnőt, a gépeket, eszközöket! Előzzük meg a rossz emléket, a félelmet, a szorongást, melyet utólag sokkal nehezebb eloszlatni!

Jó gyermekfogászat Budapesten

Hozzák el rendelőnkbe kisgyermekeiket 2-3 éves kor között, ismertessék meg velük a fogorvost, akihez bizalommal lehetnek nehéz helyzetekben is. Nem elpocsékolt idő a többszöri kezelésmentes találkozás orvosainkkal, a szülők, nagyszülők is kaphatnak olyan tanácsokat, információkat, melyek a későbbi fogváltáskor is hasznosak lesznek!

Kialakulhatnak már gyermekkorban is fogászati problémák?

Igen! Nagyon is!

Vannak genetikai problémák, és léteznek szerzett fogbetegségek. Az előbbieket nem tudjuk befolyásolni, de fel tudjuk hívni a figyelmet fontos következményekre, esetleg segíteni tudjuk a „hibás” fogak, vagy fogágy további romlását, figyelemmel tudjuk kísérni  azok alakulását, szükség esetén javasolni tudunk kezelést az állapot javulására.

A szerzett fogbetegségek a szülőkön, nagyszülőkön múlik, ezek ellen tehetnek a legtöbbet, kérhetik, igénybe vehetik fogorvosi rendelőnk szolgáltatásait, ahol szakembereink türelemmel, magas szakmai tudással várják kis pácienseiket.

Melyek azok a tünetek, fogászati problémák, amelyek már gyermekkorban is jelentkezhetnek?

                       -tejfogak szuvasodása,

                       -fogáttörési rendelleneségek,

                       -rossz szokások megelőzése, elhagyása, cumizás, ujjszopás,

                       -helytelen étkezési, fogápolási szokások miatt ínygyulladás,

                       -cukros cumi, vagy mézes tea itatásának következménye,

                       -fogváltási rendellenességek,

                       -első maradó fog előtörése foghullás nélkül

Mit érdemes tudni a tejfogak szuvasodásáról?

Sajnos gyakori jelenség a gyerekeknél, különösen a szorosan álló fogazat esetében, hogy a fogak között szuvasodás alakul ki, ami a tejfogak felépítése miatt sokkal gyorsabb folyamat, mint a maradó fogaknál. A kis lyukakat be lehet tömni, vagy el lehet csiszolni, azonban a nagyobb, mélyebb üregek már nehezebben kezelhetők, gyökérkezelésük nem egyszerű. Ezek a fogak már fájdalmat is okozhatnak rágáskor, hidegre, édesre, vagy spontán, éjjel is megzavarhatják a pici alvását. Ilyenkor a kezelés is bonyolultabb, a gyerkőc is feszültebb egy esetlegesen átvirrasztott éjszaka után. A tejfog korai eltávolítása sem mindig jó megoldás, hiszen fogtorlódáshoz vezethet a felnőtt fogak előtörésekor. Tévhit tehát, hogy a tejfogakat nem kell kezelni, hiszen azokat úgyis leváltják a maradó fogak. A rossz tejfog kihatással lehet a táplálkozásra, kellemetlen közérzete lehet a gyereknek, fáradt, kialvatlan, nyűgös és hisztis lehet ilyenkor,. Súlyos és esztétikailag csúnya elváltozás a felső metszőfogak körkörös  szuvasodása, melyet a fogak elfeketedése, töredezése, követ, kialakulhat duzzanat az ínyen, megdagadhat tőle a pici arca is. Ezekkel a csonkokkal nem tud a gyermek harapni, fájdalmas lehet, a beszédét is befolyásolhatja és lelkileg is szomorú lehet a hiányos mosolya miatt.

Jó gyerekfogászat Budapesten

Milyen rossz szokások vezetnek a tejfogak szuvasodásához?

Táplálkozási és fogápolási szokások mögött keresendő a rés, mely miatt lyukasodhat a tejfog. Sajnos még mindig előfordul, hogy a csecsemő cukros, vagy mézes cumit, vagy mézes teát kap esténként alvás előtt, ezzel akarják szülei megnyugtatni a síró kisbabát. Addig, amíg nincsenek fogak a szájban túl nagy gond nincsen, de amint megjelennek a kis tejfogak, már a baba megszokta az édes táplálékot és nehéz megvonni tőle, keserves sírás lehet a következmény. A cukrozott ételek pedig tudvalévő, szuvasodást okozhatnak. Este hiába mossuk meg a pici kibújt kis fogát, ha éjszaka, órákon át áznak az édes nyálban a kis „gyöngyszemek”. A metszők körkörös szuvasodása ennek a rossz szokásnak az eredménye. Az esti fogápolás kezdetben a szülők feladata, fontossága abban rejlik, hogy kialakít egy szokást, amelyet élete során fog követni a gyermek. A fogápolást kezdetben csak vizes fogkefével kell végezni, óvatosan, nem fájdalmat okozva. Később kerülhet sor a fogkrémre is és a gyermek saját „fogmosására” is. Az esti fogmosás fontosságát kell hangsúlyozni, utána már csak vizet szabad fogyasztani, hiszen éjszakára az a jó, ha nem marad lepedék a fogakon. A tejfogak gondozása a maradó fogak gondozásának előhírnöke!

A tejfogak szuvasodása okoz-e maradandó károsodást a felnőtt fogakon?

A tejfog alatt lapulnak a maradó fogak csírái, melyek az előtörés során a tejfog gyökerén felszívódást okoznak, ezért nincs gyökere a kihulló tejfogaknak. Ha a tejfog beteg, a fertőzés a mélyebb területekre is átterjedhet, a fogápolás hiányos lehet, ami a már kibújt maradó fogak tisztaságát befolyásolhatja. Mivel a fogváltáskor együtt fordulnak elő tej- és maradó fogak, a tejfogak szuvasodása átterjedhet a szomszédos, már előtört maradó fogra is, így veszélyeztetheti annak épségét maradandó károsodást okozva. Az első maradó őrlőfog 6 éves kor körül bújik ki, nem előzi meg tejfog kiesése, ezért sokan nem tudják, hogy az a fog már nem tejfog és érdemes rá nagyon vigyázni!

Van-e lehetőség a maradó fogak épségének megőrzésére?

Igen! Van! A rágófogak felszíne barázdált, árkok és kiemelkedések tarkítják, ezek a barázdák különböző mélységűek lehetnek, itt szeret igen korán megtapadni a lepedék és nehéz hozzáférni, rendesen megtisztítani, így szuvasodást okozhat. Ennek megelőzésére a barázdazárás a megoldás!Az áttört első maradó őrlőfog a legveszélyeztetettebb fog a szánkban. Ez 6 éves korban kezd előjönni, a teljes rágófelszín áttörése után végezhető el a beavatkozás, amely fájdalommentes és rendkívül egyszerű kezelés.

A gyermekek fogai valójában egészségesen bújnak elő, kivéve egyes genetikai elváltozásokkal rendelkező fogak, a szülők, nagyszülők szigorú felügyelete, határozottsága dönti el  további sorsukat. A tudatos szájápolás a kicsiknél kialakítható, meghatározó az élete során,  a szülők, nagyszülők felkészültsége, ismeretei fontosak,  ehhez is segítséget nyújtanak szakorvosaink tanácsokkal, szemléletes bemutatóval. A megelőzés mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint a gyógyítás!

Mindenképpen javasoljuk, hogy hozzák el kicsinyeiket kezelésmentes fogorvosi vizitre, ahol játékosan kedveltetjük meg az apróságokkal a kezelést, tanácsokat adunk a tej- és maradó fogak ápolásáról, megbeszéljük a fontos tudnivalókat a fogváltásról esetleges szokásokról és kedvet csinálunk a következő találkozáshoz !

Várjuk jelentkezését a 06 30 62 62 924 telefonszámon!

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!