2020

Fog-Blog

Mi történik, ha lenyeled a rágót?

Sokszor hallottuk gyermekkorunkban, hogy ha lenyeljük a rágót, az beleragad a gyomrunkba és fájdalmat, görcsöt okozhat. Ez azonban tévhit, hiszen a szervezetünk képes a rágó egyes összetevőit, pl. az édesítésére használt cukrot, vagy édesítőt lebontani. Az alapgumi azonban nem bomlik le, a gyümölcsök magjához hasonlóan egyszerűen végighalad az emésztőrendszerünkön. A rágógumi a járdához, a tornacipődhöz és a hajadhoz szinte elválaszthatatlanul tud ragaszkodni, de a szakértők szerint lehet, hogy egy kicsit lassabban halad végig az emésztőrendszereden, mint más élelmiszerek, de általában egyszerűen eltűnik a vécében. lenyeltem a ragot Ám van néhány olyan betegség, ahol mégis problémát okozhat a lenyelt rágó. Ilyenek a gyulladásos bélbetegségek, mint például a Crohn-betegség vagy a diverticulitis, mivel itt egy beszűkült területen kell áthaladnia az emészthetetlen anyagnak. Nagyon ritkán, de megtörténhet, hogy a rágó eltömíti ezt a szakaszt, és ettől egy darabig görcsölsz és székrekedésed lesz. Ettől eltekintve azonban nincs gond a lenyelt rágóval: ahhoz, hogy gondot okozzon, például székrekedést váltson ki, vagy eltömítse a beleidet, napi 5-7 darabot kellene lenyelned belőle. Maga a rágó azonban jót is tehet, hiszen serkenti a nyáltermelést, és ezáltal közömbösíti a szádban levő savakat, védve ezzel a fogaidat és serkentve az emésztésedet. Ráadásul a koncentrációban is segít – az egyetlen kitétel, hogy cukormentes rágót válassz és ezt se vidd túlzásba.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!