2020

Fog-Blog

Fogínygyulladástól fogágybetegségig

Fogínygyulladás: Mi okozza és hogyan kezelhető? Fogínygyulladásnak, gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés betegségekre utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt. A gingivitisz sajnos nagyon gyakori, többnyire a fogakon képződő lepedék okozza, melyet nyál, baktériumok anyagcseretermékei, ételmaradékok és mikroorganizmusok alkotnak. A lepedék kialakulása az előfeltétele számos fogakat és fogínyt érintő betegségnek. Miről ismerhető fel a gingivitisz? Az íny kivörösödik, megduzzad, fájdalmas, mechanikai ingerekre vérzik, például fogmosáskor, vagy ha beleharapunk egy almába. A fogínygyulladás lehet enyhe, vagy súlyos, rövidebb, vagy hosszabb ideig fennálló. Ha a kezelés idejében elkezdődik a kiváltó tényező megszüntetésével a fogíny maradandó károsodások nélkül gyógyul.

GingivitiszMilyen formái vannak a gingivitisznek? A kiváltó okoktól és tényezőktől függően a fogínygyulladás a különböző formákban fordulhat elő. Enyhe gyulladást, mivel kezdetben nem jár fájdalommal, az emberek sokszor nem is vesznek észre, lehet, hogy csak a fogorvosi kontroll vizsgálatnál hívja fel rá a figyelmet a fogorvos. Oka a fogakon megmaradó lepedékképződés, a hiányzó, nem megfelelő szájhigiénia, különösen, ha a hiányos fogápolás mellett valaki sok szénhidrátot fogyaszt, például cukrokat, banánt, édességeket, édesített üdítőitalokat. Ha a gingivitiszt a hiányos fogápolás okozza, akkor többnyire fogszuvasodással is együtt jár. Fogínygyulladást okozhatnak még hormonok, gyógyszerek, ritkán genetikai oka is lehet, valamint szisztémás betegség is állhat a háttérben.

A következő betegségek és körülmények mellett is kialakulhat fogínygyulladás: cukorbetegség (diabétesz), fehérvérűség (leukémia), hormonális változások (menstruációs ciklus, terhesség), orális fogamzásgátlók (tabletták), serdülőkor (pubertás), gyógyszerek, amelyek káros hatással lehetnek a fogíny egészségére: Nifedipin, kalciumcsatorna blokkolók Cyclosporin-A Hydantoin, Phenytoin Fogínygyulladást és fogínyvérzést okozhat egyoldalú táplálkozás, éhezés vagy vitaminhiány (például C-vitamin hiány). Hogyan kezelhető a fogínygyulladás? A biztos diagnózist követően enyhébb esetekben a dentálhigiénikus először is eltávolítja a fogkövet. Fogápolási tanácsok után szájöblítő használatát javasolja és kontrollra visszarendeli a páciens egy hét múlva. Bátran kérjen tanácsot a fogmosás helyes technikájával kapcsolatban! Ha a gyulladás nem súlyos és betartja a szabályokat, a panaszok egy hónapon belül megszűnnek. Ha a fogíny gyulladását gyógyszerek mellékhatása okozza, akkor beszélje meg orvosával, milyen más gyógyszerrel lehetne helyettesíteni a fogínygyulladást kiváltó szert. Ha a fogínygyulladást az el nem távolított lepedék okozza, akkor nagyon jók a gyógyulás esélyei.Súlyosabb formában a parodontológus segítségére van szükség, aki megfelelő terápia kiválasztásával gyógyítja a folyamatot, néha a műtéti beavatkozás is szóba jöhet.

Gingivitisz

Ha a gingivitisz kezeletlen marad vagy ha immungyengeség okozza a fogínygyulladást, fogágybetegség, parodontitisz is kialakulhat, ami a fogágy bomlásával és fogínytasakok képződésével jár. Ez sajnos gyakran előfordul, mivel sokan nem mennek idejében orvoshoz, kezeletlen marad a folyamat, főleg a sokat dohányzók, sok alkoholt fogyasztók fogai, fogágya van nagy veszélyben. A legjobb, ha megelőzi a betegséget rendszeres helyes fogápolással és félévenkénti fogászati ellenőrzéssel. A helyesen végzett fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.

Szolgáltatások

Felejtse el eddigi kellemetlen fogászati élményeit! Az Agidentnél közvetlen és oldott légkör fogadja Önt, kollégáinkkal pedig azért dolgozunk nap mint nap, hogy minden fogászati problémára megoldást nyújtsunk.

Ismerjen meg minket!

Partnerek

Rendelőnkben a készpénzes fizetésen túl az alábbi fizetési módok vannak: ✔ Fizetés bankkártyával ✔ Fizetés SZÉP kártyával ✔ Fizetés egészségpénztári kártyával

Kukkantson be a rendelő mindennapjaiba, ismerje meg kollégáinkat magánemberként is, és ne maradjon le hasznos tartalmainkról sem!